kuva ananas

Laillistetun ravitsemusterapeutin käytännön vinkit vatsavaivoihin.

Perustana kliiniset tutkimukset ja käytännön kokemus.

kuva elimistö

Ripuli

 

perhonenMääritelmä

Ripulissa suoli toimii useammin kuin 3 kertaa päivässä ja uloste on vetistä tai löysää. Ripuli voidaan jakaa sen keston mukaan joko akuuttiin ripuliin (alle 3 viikkoa) tai krooniseen ripuliin (yli 3 viikkoa).

 

Esiintyvyys ja syyt

Keskimäärin jokainen suomalainen sairastaa akuutin ripulin kerran vuodessa. Lääkäriin oireiden vuoksi hakeutuu vain kymmenesosa. Akuutin ripulin syynä voivat olla esimerkiksi antibioottikuuri, suolistoinfektio tai ruokamyrkytys.

Kroonisen ripulin yleisimpiä syitä ovat muun muassa ärtyvän suolen oireyhtymä, tulehdukselliset suolistosairaudet, keliakia, laktoosi-intoleranssi, mikroskooppinen koliitti ja puutteellinen sappihappojen takaisin imetyminen. Sappihappojen puutteellinen imeytyminen voikin vuonna 2009 julkaistun Wedlaken ym. katsausartikkelin mukaan olla 11-32 %:lla ripulipainotteisesta IBS:stä kärsivistä potilaista. Tällöin hoitona on vähärasvainen ruokavalio ja mahdollisesti lääkehoito.

On arvioitu, että noin 3-5 % väestöstä kärsii kroonisesta ripulista.  Useita viikkoja jatkuneen ripulin syy kannattaakin aina selvittää hakeutumalla lääkärin vastaanotolle. Etenkin jos ulosteessa on verta, ripuliin liittyy kuumeilua, laihtumista tai sairauden tunnetta, ripulia on öisinkin tai se pahenee jatkuvasti, on syytä hakeutua lääkäriin viivyttelemättä.

Ripuli voi olla myös toiminnallisista syistä johtuvaa, jolloin sen taustalta ei löydy mitään selkeää syytä tai elimellistä vikaa. Esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymässä toiminnallinen ripuli on yleistä. Lue lisää ärtyvän suolen oireyhtymän hoidosta tästä linkistä.

Hoito

Ripulin aikana on tärkeää levätä ja juoda riittävästi. Sopiva nesteiden määrä on, ripulin voimakkuudesta riippuen, vähintään 2 litraa vuorokaudessa. Juomat on suositeltavaa nauttia haaleina jos vain mahdollista, koska kylmät ja kuumat juomat lisäävät ruoansulatuskanavan supistelua.

Sopivia nesteitä ovat:

  • laimea sokeroitu mehu
  • laimea tee
  • liha- ja kasvisliemet
  • kivennäisvesi
  • vesi
  • kofeiinittomat virvoitusjuomat
  • mehukeitot

Ripulin aikana on hyvä syödä, vaikka ruokahalu olisi huono. Paasto heikentää suoliston kykyä imeyttää ruoka-aineita ja aiheuttaa lisäksi voimattomuutta.

mehut

Probioottivalmisteista ja probiootteja sisältävistä elintarvikkeista voi olla apua ripulin hoidossa: niiden on havaittu lyhentävän ripulin kestoa ja normalisoivan suoliston bakteeritasapainoa suolistoinfektion yhteydessä. Sen sijaan IBS:ään liityvän ripulin hoidossa probioottien teho on keskimäärin olematon tai hyvin vähäinen.

Ripulia voivat pahentaa seuraavat ruoka-aineet:

  • kahvi, kofeiinipitoiset sekä hiilihappopotoiset juomat
  • maito ja maitoa sisältävät juomat
  • rasvaiset ja käristetyt ruoat
  • tuore leipä ja leivonnaiset
  • raa’at kasvikset
  • ksylitolia, sorbitolia ja maltitolia sisältävät tuotteet, kuten purukumit ja pastillit
  • alkoholijuomat
  • chili-paprika

Ennuste

Lieväoireinen akuutti ripuli hoituu yleensä kotikonstein levolla ja nesteytyksellä. Jos ripuli on rajuoireinen ja yleisvointi on huono, tai ripuli pitkittyy, on hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Toiminnallisessa ripulissa oireita voidaan helpottaa yksilöllisesti suunnitellulla ruokavaliolla.

Lopuksi

Ripulin taustasyiden selvittäminen on tärkeää. Lyhytaikainen ripuli liittyy usein vatsainfektioon. Pidempään jatkuvan ripulin taustalla voi olla vakavia sairauksia, joten hakeudu lääkärin vastaanotolle ripulin pitkittyessä. Pienten lasten ripuliin pitää suhtautua erityisen vakavasti kuivumisvaaran vuoksi.

Lisätietoa

Allen et al. Probiotics for treating acute infectious diarrhoea. Cochrane Database of Systematic Reviews 2010, Issue 11. Art. No.: CD003048

Mustajoki P. Pitkittynyt (krooninen) ripuli. Lääkärikirja Duodecim 25.11.2010 www.terveyskirjasto.fi

Nieminen U. Ripuli. Therapia Fennica-nettisivusto, www.therapiafennica.fi, (siteerattu 9.3.2011)

Schwab U.  Ripuli. Kirjassa: Erityisruokavaliot – opas ammattilaisille. Ravitsemusterapeuttien yhdistys 2009

Wedlake et al. Systematic review: the prevalence of idiopathic bile acid malabsorption as diagnosed by SeHCAT scanning in patients with diarrhoea-predominant irritable bowel syndrome. Aliment Pharmacol Ther. 2009 Oct;30(7):707-17

Aliment Pharmacol Ther. 2009 Oct;30(7):707-17. Epub 2009 Jun 30.
Systematic review: the prevalence of idiopathic bile acid malabsorption as diagnosed by SeHCAT scanning in patients with diarrhoea-predominant irritable bowel syndrome.