Määritelmä
Haavainen paksusuolentulehdus eli ulseratiivinen koliitti (colitis ulcerosa) on krooninen tulehduksellinen suolistosairaus, jossa paksusuolen limakalvo on tulehtunut. Tulehdus voi ilmetä ainoastaan peräsuolessa (proktiitti) tai sitä voi olla peräsuolen lisäksi myös paksusuolen vasemmassa mutkassa (vasemmanpuoleinen koliitti). Jos tulehdusta on koko paksusuolen alueella, kutsutaan sitä pankoliitiksi.
Pääasiallisia haavaisen paksusuolentulehduksen oireita ovat vatsakipu, veriset ulosteet ja ripuli. Sairauteen voi liittyä myös suoliston ulkopuolisia oireita, kuten nivel- ja iho-oireita. Sairaudelle on tyypillistä, että siihen kuuluu sekä aktiivisia että oireettomia kausia.
Diagnoosi tehdään oirekuvan sekä suolen tähystyksestä ja laboratoriokokeista saatavien tietojen avulla.
Esiintyvyys ja syyt
Tulehduksellisia suolistosairauksia on löydetty lähinnä pohjoisista teollistuneista maista kuten Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta ja Pohjoismaista. Esiintyvyys on suurinta valkoihoisilla ja Aškenasijuutalaisilla. Ulseratiivisen koliitin ilmaantuvuus Suomessa on n. 8 uutta tapausta/100 000 ihmistä vuosittain ja vallitsevuus on n. 300/100 000 ihmistä. Tulehdukselliset suolistosairaudet diagnosoidaan useimmiten nuorella aikuisiällä 15-30 vuoden iässä, mutta se voi tulla myös lapsille ja iäkkäille. Haavaista paksusuolentulehdusta tavataan eniten miehillä.
Haavaisen paksusuolentulehduksen taustalla olevia syitä ei tarkkaan tiedetä. Ympäristö- ja perintötekijöillä on kuitenkin havaittu olevan vaikutusta sairauden puhkeamiseen. Samalla kun ihmisten elintavat ja elinolosuhteet ovat parantuneet, on taudin esiintyvyys lisääntynyt. Syyksi epäillään nykyisten hygieniatottumusten negatiivista vaikutusta suoliston mikrobistoon. Jostain tuntemattomasta syystä sairaus on tavallisempi tupakoimattomilla ja tupakointi tuntuu osalla helpottavan oireita. Tupakointia ei kuitenkaan siitä huolimatta suositella. Tulehdukselliset suolistosairaudet kulkevat usein suvuittain, tosin on myös paljon sairastuneita, joilla sairautta ei suvussa ole. Tiedetään, että jos toisella vanhemmista tai sisaruksella on haavainen paksusuolentulehdus, on henkilöllä 10 %:n riski sairastua.
Hoito
Lääkehoito on haavaisen paksusuolentulehduksen ensisijainen hoito. Lääkityksen tavoitteena on tulehduksen rauhoittaminen sekä uusien tulehdusvaiheiden ehkäiseminen. Lääkehoidon perustana on usein ns. ylläpitolääkitys ja aktiivisessa vaiheessa lääkitystä lisätään vaiheittain kunnes saavutetaan haluttu vaste. Lääkehoidossa käytetään muun muassa aminosalisalyytteja (5-ASA), kortikosteroideja, antibiootteja ja immunosuppressiivisia lääkkeitä.
Jos lääkehoito ei tuo toivottua tulosta, voidaan päätyä leikkaukseen. Leikkauksessa tulehtunut suolen osa poistetaan. Lisätietoa leikkaushoidosta saat lääkäriltäsi tai gastrokirurgilta.
Ruokavalio
Ravitsemuksella on tärkeä rooli haavaisen paksusuolentulehduksen hoidossa. Vaikka minkään ruoka-aineen tai ruokavalion ei ole todettu aiheuttavan tulehduksellisia suolistosairauksia, voi tietyillä ruoka-aineilla olla kuitenkin vaikutusta suoliston tulehdustilaan ja oireisiin. Yleisesti tulehdusta (inflammaatiota) hillitsevät ruoka-aineet, kuten rasvainen kala, vitamiini- ja polyfenolipitoiset kasvikset, hedelmät ja marjat saattavat olla eduksi.
Tulehduksellisia suolistosairauksia sairastaville suositellaan yleisesti samanlaista ruokaa kuin muullekin väestölle. Sairauden rauhallisessa vaiheessa ruokavalioon ei usein tarvitse kiinnittää normaalia enempää huomiota. Aktiivisessa vaiheessa oireet ja väsymys voivat viedä ajatukset muualle kuin monipuoliseen ruokavalioon. Lisäksi joidenkin ruoka-aineiden sietokyky voi huonontua tulehduksen vuoksi ja rauhallisessa vaiheessa sopinut ruokavalio voikin aiheuttaa oireita. Tällöin sopimattomat ruoka-aineet vaihdetaan luonnollisesti paremmin sopiviin. Jos vatsan turvotus ja kipuilu sekä ripuli jatkuvat haittaavina huolimatta muusta hyvästä (lääke)hoidosta, voidaan kokeilla myös FODMAP-rajoituksen tehoa ripulin ja turvotuksen vähentämisessä.
Yleensä oireita voivat pahentaa mm.
- kaasua muodostavat ruoka-aineet, kuten kaalit, pavut ja linssit, sipuli, paprika
- hiilihapolliset juomat
- kofeiinipitoiset juomat
- alkoholi
- sokerialkoholit kuten ksylitoli, maltitoli, sorbitoli
- tuoreet leivonnaiset, kuten ruisleipä ja pulla
- kuivatut hedelmät
On tärkeää, että pyritään välttämään ainoastaan niitä ruoka-aineita, jotka aiheuttavat selvästi oireita. Muuten ruokavaliosta tulee helposti liian yksipuolinen ja riittävä ravintoaineiden sekä energian saanti voi vaarantua. Olen käsitellyt laajemmin ja tieteellisesti Crohnin taudin ja haavaisen paksusuolen tulehduksen ruokavaliotekijöitä täällä.
Suolen tulehdustila, oireilu tai lääkitys voi vaikuttaa vitamiinien tarpeeseen tai hyväksikäyttöön. Riittävästä saannista on huolehdittava erityisesti kalsiumin, D-vitamiinin, raudan ja foolihapon kohdalla. Jos lääkitys vaikuttaa jonkin vitamiinin tarpeeseen (esimerkiksi kortikosteroidilääkityksen aikana), kertoo lääkärisi sinulle tarpeellisten vitamiinivalmisteiden käyttöohjeet.
Muutamista, vaan ei kaikista, probioottivalmisteista on näyttöä haavaisen paksusuolen tulehduksen hoidossa. Tutkimusnäyttöä on valmisteista: VSL#3, L. rhamnosus GG (LGG), E. coli Nissle ja Yakult (ei Suomessa).
Ennuste
Haavainen paksusuolentulehdus ei ole kuolemaan johtava sairaus ja sitä voidaan hallita lääkityksellä sekä ravitsemushoidolla. Potilailla voi olla kuitenkin oireita kuten vatsakipua, oksentelua ja ripulia hoidosta huolimatta. Haavaista paksusuolentulehdusta sairastavilla on suurentunut riski saada paksusuolen syöpä, mutta säännöllisillä tähystyksillä mahdolliset muutokset saadaan ajoissa huomattua.
Lopuksi
Koska sairaus vaikuttaa ensisijaisesti ruoansulatuskanavan alueella, on hyvä kiinnittää huomiota ruokavalioon ja sen laatuun. Sairaus vaikuttaa elämänlaatuun etenkin aktiivisessa vaiheessa, mikä voi luonnollisesti johtaa voimattomuuteen elää sairauden kanssa sekä masennukseen. Kunnollinen hoito ja lääkitys auttavat elämään sairauden kanssa. Lisäksi lääkärin, hoitajan tai ravitsemusterapeutin kanssa keskustelu voi auttaa sairauden käsittelyssä. Suomessa toimii Crohn ja Colitis ry, jonka kautta on mahdollista saada lisää tietoa tulehduksellisista suolistosairauksista sekä vertaistukea.
Lisätietoja
Färkkilä M. Tulehdukselliset suolistosairaudet. Therapia Fennica-nettisivusto, www.therapiafennica.fi
Haavainen paksusuolen tulehdus ja Crohnin tauti. Terveyskirjasto.
Niemelä S, toim. Opi tuntemaan IBD – potilaan opas. Espoo: Ferring Pharmaseuticals
Mack DR. Probiotics in inflammatory bowel diseases and associated conditions. Nutrients. 2011 Feb;3(2):245-64.