Monashin yliopisto on FODMAP-tutkimuksen edelläkävijä. Monashissa on selvitelty eri tee- ja kahvilaatujen FODMAP-pitoisuuksia.
Tulokset:
Vain vähän tai ei lainkaan FODMAP:ja
Piparminttutee
Musta tee
Vihreä tee
Espresso kahvi
Kohtalaisesti FODMAP:ja
Oolong-tee
Runsaasti FODMAP:ja
Kamomilla tee
Pikakahvi (instant kahvi)
Listalta puuttuu suodatinkahvi. Aiemmissa tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että suodatin kahvissa on GOS:ia ja tietenkin kofeiinia. Kofeiini saattaa kiihdyttää vatsan toimintaa ja lisätä löysien ulosteiden määrää. Yleisesti ottaen kahvin kanssa kannattaa olla varovainen ja tunnustella oma sopiva taso. Kofeiiniton kahvi sisältänee myös GOS:ia.
Teelaaduista musta- ja vihreä tee näyttävät olevan hyviä valintoja kuten myös piparminttutee. Piparmintun sisältämä mentoli rauhoittaa suolistoa, mutta saattaa myös lisätä närästysoireita siihen taipuvaisilla (dyspepsia tai refluksitauti).
Näitä testituloksia ei ole vielä julkaistu vertaisarvioiduissa tiedelehdissä, joten suhtaudun tuloksiin vielä pienellä varauksella. Lisäksi on huomioitavaa, että eri olosuhteissa tuotettujen tee- ja kahvilaatujen FODMAP-määrissä voi olla eroja.
Lähde:
Ravitsemusterapeutti Kate Scarlatan blogi