Äskettäin julkaistiin erinomainen englanninkielinen katsaus ruoan ja juomien yhteydestä ärtyvän suolen oireyhtymään. Katsauksen tekijä on brittiläinen pitkän linjan arvostettu IBS-tutkija, gastroenterologi Robin Spiller. Jos haluaisin vaikka ravitsemustieteen opiskelijalle yhden ainoan artikkelin luettavaksi ärtyvästä suolesta ja ruokavaliosta niin se voisi olla tämä.
Artikkeli on kaikkien ilmaiseksi ladattavissa täältä.
Listaan tässä aiheita, joita katsauksessa käsitellään.
- Ärtyvän suolen keskeiset fysiologiset häiriöt, kuten suoliston liikaherkkyys tuntea liikkeitä ja kipua
- FODMAP-rajoituksen teho ja toteutus
- Histamiinia sisältävät ruuat ja IBS-oireet, mitä niistä tiedetään
- Suoliston syöttösolujen erittämän histamiinin ja vain paikallisesti suolessa havaittavan IgE-välitteisen reaktion merkitys (uusi tutkimuslinja)
- Kannanotto IgG-välitteiseen ruokayliherkkyystesteihin
- Maidon proteiinin pilkkomisen vaikutus oireisiin
- Gluteenipitoiset viljojen mahdollinen merkitys
- Kiivi-hedelmä ummetuspainotteisen oireen hoidossa
- Geeliytyvien kuitujen merkitys erityisesti ummetuspainotteissa oireessa
- Kahvin vähentäminen ripulioireen hillinnässä
- Salaattikasvit ja raparperi ja vaikean ripulioireen mahdollinen yhteys
- Glutamiini-aminohappolisän ja ksyloglykaania sisältävän valmisteen mahdollinen merkitys ripulioireen hallinnassa
- Ruuan aiheuttamat viivästyneet, edellisen vuorokauden ruokien perua olevat, oireet
- Syömishäiriöt vatsavaivojen todellisena syynä ja myötävaikuttajana
Artikkeli auttaa monella tapaa ymmärtämään toiminnallisesta vatsavaivasta kärsivää potilasta, ja toisaalta ruokien monimutkaisia yhteyksiä oireisiin.
Katsauksesta puuttuu ainakin kannanotot probiootteihin, entsyymivalmisteihin ja piparminttuöljykapseleihin. Ilmeisesti tila ei antanut käsitellä kaikki lisäravinteita kategorisesti. Joka tapauksessa suositan kaikille aihepiiristä kiinnostuneille.
Spiller R. Impact of Diet on Symptoms of the Irritable Bowel Syndrome. Nutrients. 2021 Feb 9;13(2):575. doi: 10.3390/nu13020575. PMID: 33572262.